Svájci-Magyar Kutatási Együttműködés - Laborlátogatás Zürichben

A Magyar Marfan Alapítvány munkatársai 2023. decemberében ismételten látogatást tettek a PD Dr. Mátyás Gábor által vezetett zürichi Kardiovaszkuláris Genetikai és Géndiagnosztikai Központ laboratóriumában (Zentrum für Kardiovaskuläre Genetik und Gendiagnostik). Kutatócsoportunk meghallgatott egy előadást a labor kutatómunkájának egérprojekt szekciójáról, valamint alkalmunk nyílt megtekinteni a laborban újonnan létrehozott helyiséget, melyben az egerek aortájának biomechanikai tulajdonságainak vizsgálatát végzik. Mindemellett a találkozó során egyeztetett tervek mentén reményeink szerint még szorosabbra fűzhetjük a Marfan-szindróma és a társbetegségek terén foytatott kutatási együttműködést a két munkacsoport között.


2023. december 6-án a Magyar Marfan Alapítvány munkatársai újfent meglátogatták Zürichben a Priv.-Doz. Dr. Mátyás Gábor által vezetett Kardiovaszkuláris Genetikai és Géndiagnosztikai Központ (Zentrum für Kardiovaskuläre Genetik und Gendiagnostik) laboratóriumát. Legutóbbi látogatásunk óta Dr. Stengl Roland munkatársunk töltött el egy évet a laboratóriumban PhD-hallgatóként, az együttműködést még szorosabbá téve. Dr. Stengl Roland munkájának köszönhetően Budapesten is beállításra kerül az eszköz, mellyel a PD Dr. Mátyás Gábor által kifejlesztett módszerrel vizsgálható az egerek aortájának szakító szilárdsága. Jelenleg Dr. Csonka Máté él a lehetőséggel, hogy egy éven keresztül a nívós svájci intézetben tanulhasson PhD-hallgatóként.

A zürichi Kardiovaszkuláris Genetikai és Géndiagnosztikai Központnak otthont adó épület
A zürichi Kardiovaszkuláris Genetikai és Géndiagnosztikai Központnak
otthont adó épület

A laboratóriumot a Magyar Marfan Alapítvány négy tagja kereste fel. Az alapítvány, illetve a Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika részéről a találkozón részt vett Dr. Pólos Miklós, Dr. Benke Kálmán, Dr. Ágg Bence és Dr. Stengl Roland. Prof. Dr. Szabolcs Zoltán ezúttal sajnos nem tudott velünk tartani.

Megérkezésünket követően meghallgattuk Dr. Csonka Máté előadását az intézetben végzett kutatómunka állatkísérletes szekciójáról, valamint az általa az elmúlt egy évben elvégzett munkáról és kísérletekről. Az előadást követően alkalmunk nyílt megtekinteni a laboratóriumban újonnan létrehozott helyiséget, melyet a legmodernebb készülékekkel szereltek fel a mérések minél precízebb kivitelezése érdekében.

Dr. Csonka Máté előadása a zürichben zajló kutatómunkáról
Dr. Csonka Máté előadása a zürichben zajló kutatómunkáról

Gyümölcsöző együttműködésünk keretén belül a legutóbbi látogatás során tárgyalt magyar Marfan-szindrómás család esete is publikálásra került (Benke et al. Thorac Dis. 2018 Apr; 10(4):2456-2460). Ugyanakkor ezen együttműködés túlmutat a közös kutatómunkán. Munkacsoportunk tagjai egy svájci precizitású intézetben tanulhatják meg egy laboratórium működésének alapjait. Fontos ismeretekkel gazdagodnak a kardiovaszkuláris genetika, a genetikai diagnosztika területein. Amellett, hogy nyelveket tanulhatnak, új módszereket sajátíthatnak el, melyeket hamarosan Budapesten is gyakorolhatnak.

A zürichi Kardiovaszkuláris Genetikai és Géndiagnosztikai Központ és a Magyar Marfan Alapítvány munkatársainak közös csoportfotója
A zürichi Kardiovaszkuláris Genetikai és Géndiagnosztikai Központ és a
Magyar Marfan Alapítvány munkatársainak közös csoportfotója

A vendégszeretetben ez alkalommal sem szűkölködő találkozó során munkacsoportunk pontosabb belátást nyert a PhD-hallgatóink által végzett munkába, valamint a centrum által végzett állatkísérletekbe. A rendkívül jó hangulatú esemény alkalmával szó esett a következő időszakról, az előttünk álló projektekről.


Ezúton is szeretnénk megköszönni PD Dr. Mátyás Gábornak és munkatársainak a szívélyes vendéglátást!


Írta: Dr. Csonka Máté
Képek: Dr. Ágg Bence

2023.12.20.