Terápia

Műtéti megoldások

A Marfan szindróma szívsebészeti vonatkozásai

"A Marfan kórban szenvedő betegek szívsebészeti kezelésében szerzett, két évtizedes gyakorlatomra és a betegek gondozásából nyert tapasztalataimra támaszkodva kívánom megfogalmazni a tudományos kollokviumom téziseit a Marfan szindróma szívsebészeti vonatkozásaival kapcsolatban!"

Dr. Szabolcs Zoltán habilitációs tézisei
A Marfan szindróma szívsebészeti vonatkozásai (doc)

2010.04.04.

A Marfan-syndroma szívsebészeti vonatkozásai

"Az elektív műtétekkel összehasonlítva az eredményeket, arra a következtetésre jutottunk, hogy a preventív műtétnek meg kell előznie a sürgős, már kialakult disszekció sebészi kezelését és utóbbiban az axilláris kanülálás preferenciális kanülálási technika az akut Stanford "A" típusú aorta disszekciók esetén. Élethosszig tartó utánkövetés szükséges."

Dr. Seres-Sturm Lajos szakdolgozata
A Marfan-syndroma szívsebeszeti vonatkozasai

2009.12.23.Fizioterápia

Ízületi hypermobilitás tünetegyüttes fizioterápiája és prevenciós stratégiái

A Marfan szindróma - az osteogenesis imperfecta és az Ehlers-Danlos szindróma mellett - az egyike azon tünetegyütteseknek, melyeket leggyakrabban társítanak az ízületi hypermobilitással. A tág határok között mozgatható ízületek a gyakori fájdalmon túl, az ízületi instabilitás miatt az ízületek fokozott sérülékenységével, s hosszútávon degeneratív elváltozásokkal is járhatnak. Ezen szövődmények hatékony megelőzését, enyhítését célzó fizioterápiás módszerekről tudhatunk meg többet Dr. Orosz Zsuszanna szakdolgozatából.
Ízületi hypermobilitás tünetegyüttes fizioterápiája és prevenciós stratégiái

2010.09.03.