Antwerpen-Rotterdam Kardiogenetikai Szimpózium

A 2017. szeptember 20-án Antwerpen megrendezett Antwerpen-Rotterdam Kardiogenetikai Szimpóziumon a Magyar Marfan Alapítványt Dr. Ágg Bence képviselte. A szimpóziumon a terület legelismertebb képviselői mutatták be a Marfan-szindróma és olyan társtünetegyüttesek, mint a Loeys-Dietz-szindróma kardiovaszkuláris manifesztációinak diagnosztikáját, sebészeti kezelését érintő legújabb kutatási eredményeket. Emellett lehetőség nyílt a résztvevőkkel folytatott különféle kutatási együttműködésekkel kapcsolatos kérdések megvitatására is.

Az Antwerpeni Egyetem és a Rotterdami Erasmus Egyetem klinikai központjának (Erasmus MC) közös szervezésében 2017. szeptember 20-án Antwerpenben egy úgynevezett Kardiogenetikai Szimpóziumon a genetikai meghatározottságú aorta megbetegedésekkel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket mutatták be a terület legelismertebb képviselői. A szimpóziumon a Magyar Marfan Alapítvány munkatársai közül Dr. Ágg Bence vett részt. Az eseményen a terület legnevesebb művelői mutatták be aktuális eredményeiket. Jelen volt többek között a Marfan-szindróma manifesztációhoz hasonló, de annál súlyosabb tüneteket mutató Loeys-Dietz-szindróma mindkét névadója, Prof. Harry Dietz, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetemről és Prof. Bart Loeys, az Antwerpeni Egyetem képviseletében.

Az antwerpeni Kardiogenetikai Szimpóziumnak helyet adó Elzenveld épület
Az antwerpeni Kardiogenetikai Szimpóziumnak helyet adó Elzenveld épület

Dietz professzor az aorta (főütőér) falában található simaizomsejtek fejlődéstani eredetének a Marfan-szindróma és a rokon tünetegyüttesek manifesztációjaként jelentkező aortaérintettség kialakulásában betöltött jelentőségével, illetve az ezen sejtek transzformáló növekedési faktor-béta (TGF-béta) jelátvitelével kapcsolatos eredményekről tartott előadást. Prof. Loeys a genetikai meghatározottságú aortaérintettségek genetikai diagnosztikájával kapcsolatos eredményeit ismertette különös tekintettel a szintén aorta tágulathoz vezető bikuszpidalizált (a normál három helyett rendellenesen két billentyűheggyel rendelkező) aortabillentyű szindrómára.

Prof. Harry Dietz és Prof. Bart Loeys az antwerpeni Kardiogenetikai Szimpóziumon
Prof. Harry Dietz és Prof. Bart Loeys az antwerpeni Kardiogenetikai Szimpóziumon

A szimpóziumon előadást tartott ezen kívül a Marfan kardiomiopátia, vagyis a Marfan-szindrómával összefüggésbe hozható direkt szívizom érintettség témakörében Prof. Julie De Backer is, aki annak a genti Marfan munkacsoportnak a vezetője, mellyel éppen a Marfan kardiomiopátia terültén szoros kutatási együttműködést folytat kutatócsoportunk. A szimpózium egyúttal lehetőséget kínált arra, hogy Prof. De Backerrel egyeztessük a kutatási kollaboráció részleteit. Mindemellett a személyes megbeszélés során Prof. Julie De Backer mellett Prof. Jolien Roos-Hesselink (Erasmus MC, Rotterdam), a Marfan-szindróma szülészeti vonatkozásainak nemzetközi szinten legelismertebb szakértője is nyitottnak mutatkozott arra, hogy előadást tartson a jövő évben Budapesten megrendezésre kerülő Közép-Kelet Európai Marfan Szimpóziumon.

Prof. Julie De Backer, Prof. Harry Dietz és Prof. Wim Morshuis
Prof. Julie De Backer, Prof. Harry Dietz és Prof. Wim Morshuis

A holland Radboud Egyetem szívsebész professzorának, Wim Morshuisnak, az előadásából a Loeys-Dietz-szindróma szívsebészeti kezelésével kapcsolatos legfrissebb irányelveket ismerhették meg a szimpózium résztvevői, míg az oxfordi Dr. Alex Pitcher a nagy klinikai adathalmazoknak a Marfan-szindróma kutatásában betöltött szerepéről számolt be. Dr. Pitchertől, aki az mágneses rezonancia (MRI) méréseken alapuló folyadékdinamikai szimulációk terén több éves tapasztalattal rendelkezik, a főütőér áramlástani vizsgálatának hazai bevezetése kapcsán kértünk szakmai iránymutatást.

Mindemellett a munkacsoportunk több tagját egy laborlátogatás keretében ez év májusában vendégül látó PD. Dr. Mátyás Gábor munkacsoportjában dolgozó két kutatóval is megvitattuk a kutatási együttműködés, illetve egy közösen feldolgozott esettanulmány kapcsán szükséges aktuális teendőket.

 

Szöveg és fotó: Dr. Ágg Bence
2017.10.04.