Összefoglaló az első Közép-Kelet-Európai Marfan Szimpóziumról

2018. október 26-án került megrendezésre a Közép-Kelet-Európai Marfan Szimpózium (CEEMS - Central-Eastern European Marfan Symposium) a Magyar Marfan Alapítvány és a Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika szervezésében. Rendezvényünk célja volt, hogy a komplex, változatos megjelenésű betegség interdiszciplináris megközelítésével lehetőség nyíljon a Marfan szindrómás betegek legmagasabb szintű ellátására, kutatási tevékenységünk folyamatos fejlődésével pedig hozzájárulhassunk betegeink életminőségének javításához. Ezek megvalósítására konferenciánk témája a Marfan-szindróma széleskörű klinikai aspektusainak ismertetése, a különböző területek legfrissebb eredményeinek bemutatása volt.


PD. Dr. Mátyás Gábor előadása a Közép-Kelet-Európai Marfan Szimpóziumon
PD. Dr. Mátyás Gábor előadása a Közép-Kelet-Európai Marfan Szimpóziumon

Előadóink Európa számos országából érkeztek, mindannyian szakterületük neves képviselői. A résztvevők megismerhették többek között Prof. Guillaume Jondeau, a Claude Bichat-Claude Bernard Hospital kardiológiai részleg vezetője és a Centre de référence sur le syndrome de Marfan et apparentés párizsi igazgatójának előadásából a Több Szervrendszeri Érbetegségek Európai Referencia-hálózat (VASCERN) működését. Ezt követően a Marfan szindróma fő jegyeinek és a Magyar Marfan Alapítvány bemutatását halhattuk Dr. Ágg Bence és Dr. Benke Kálmán, a Magyar Marfan alapítvány munkatársainak előadásában. A későbbiekben Marfan-szindróma és társbetegségeinek genetikai hátteréről tartott előadást Prof. Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem Genetikai és Genomikai Intézetének munkatársa, illetve PD. Dr. Mátyás Gábor a zürich-i Kardiovaszkuláris Genetikai és Géndiagnosztikai Centrumból.

Prof. Dr. Szabolcs Zoltán előadása a Közép-Kelet-Európai Marfan Szimpóziumon
Prof. Dr. Szabolcs Zoltán előadása a Közép-Kelet-Európai Marfan Szimpóziumon

A szindróma legsúlyosabb manifesztációja az aortát érintő aneurizma vagy disszekció, amely esetén a leghatékonyabb módszer a preventív műtét, melynek szív-és érsebészeti vonatkozásairól Prof. Dr. Szabolcs Zoltán, a Magyar Marfan Alapítvány elnöke tartott előadást továbbá megismerhettünk egy új szívsebészeti módszert Marfan szindrómás betegek kezelésére Dr. Radka Kockova előadásából. A további előadások felölelték a Marfan-szindróma főbb klinikai manifesztációinak legfontosabb aspektusait. Kardiológiai betegkövetésről illetve a Marfan kardiomiopátiáról és szívritmuszavarokról halhattunk prezentációkat, utóbbit Dr. Julie De Backer, a genti Genetikai Centrum munkatársának előadásából. Ezt követően a Marfan szindróma szülészeti vonatkozásairól tartott előadást Dr. Jolien Roos-Hesselink. Végül pulmonológiai eltérések, mellkas- és gyereksebészeti tudnivalók, valamint ortopédiai és szemészeti kezelési lehetőségek témakörében halhattunk még színvonalas előadásokat.

Az első Közép-Kelet-Európai Marfan Szimpózium résztvevői
Az első Közép-Kelet-Európai Marfan Szimpózium résztvevői

A prezentációkat követően poszter szekció megtartására került sor, ahol többek között intézetünk medikus munkatársai, Daradics Noémi és Stengl Roland is prezentálták a TDK-konferencián is díjnyertes munkáikat. Lezárásként bizonyítvány kerül kiosztásra azoknak, akik sikeresen megírták a szimpózium anyagából összeállított tesztet.


Írta: Daradics Noémi, SE ÁOK V. évfolyam
Képek: Varró Csilla

2018.11.27.