Tüdőeltérések Marfan szindrómás betegeknél - dobogós helyezés az SE TDK konferencián

A Semmelweis Egyetem 2016. évi TDK konferenciáján Kolonics-Farkas Abigél Prof Dr. Müller Veronika és dr. Odler Balázs témavezetésével dobogós helyezést ért el "Tüdőeltérések Marfan szindrómás betegeknél" című előadásával. Prof. Dr. Szabolcs Zoltán által összefogott Marfan szindrómában szenvedő betegek körében a Semmelweis Egyetem Szív- és Érgyógyászati Klinika és Pulmonológiai Klinika együttműködésében a tüdőeltérések felmérését végeztük.

Az 1996-ban felállított, a Marfan szindróma diagnózisát segítő Gent kritériumok részét képezik egyes tüdőgyógyászati eltérések (például a spontán kialakuló légmell), azonban ez idáig nagyobb betegcsoporton részletes pulmonológiai vizsgálat nem történt. Prof. Dr. Müller Veronika által vezetett kutatásunk során Dr. Kováts Zsuzsanna klinikai szakorvos és dr. Odler Balázs PhD hallgató segítségével arra kerestük a választ, hogy milyen gyakoriak a légzési tünetek (például nehézlégzés, köhögés vagy mellkasi fájdalom), és ezzel összefüggésben a légzésfunkciós eltérések Marfan szindrómás betegekben. Fontos megismerni, hogy a súlyosabb szív- és érrendszeri tüneteket mutató, mellkasi műtétre szoruló, vagy korábban műtéten átesett betegek tüdőgyógyászati szempontból is több odafigyelést igényelnek-e nem műtött betegtársaiknál.

Eddigi eredményeink rámutattak, hogy Marfan szindrómás betegekben nagy arányban található tüdőérintettség, és a tünetek (nehézlégzés, köpetürítés) gyakrabban jelentkeztek már mellkasi műtéten átesett betegekben. A légzésfunkció változása a már mellkasi műtéten átesettek körében rosszabb eredményt adott, illetve ezzel párhuzamosan az általános és légzés-specifikus életminőséget vizsgáló tesztek eredménye is rosszabb lett. Bár a vizsgálatainkat még kisebb csoporton végeztük, az eredmények alapján a mellkasi műtéten átesett Marfan betegek esetében gyakrabban kell pulmonális tünetekkel és a légzésfunkció beszűkülésével számolni.

Fontos, hogy több Marfan szindrómában szenvedő betegnél igazoljuk, vagy kizárjuk a tüdő érintettségét, melyek nagy része időben felfedezve kezelhető, a tünetek csökkenthetők.


Kolonics-Farkas Abigél V. éves orvostanhallgató
2016.03.13.