Életmód

A Marfan szindróma és a Sport

"Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság (AHA) szakértői munkacsoportja ajánlásokat fogalmazott, meg a Marfan szindrómában megengedhető fizikai tevékenységek vonatkozásában. Általános szabály, hogy a Marfan szindrómások minden korlátozás nélkül részt vehetnek az olyan fizikai, rekreációs és sport tevékenységekben, melyek enyhe, vagy közepes intenzitásúként vannak elkönyvelve...."
Marfan szindróma és a Sport (doc)

[A kép forrása a CreativeCommons szabályzata alapján a közkincs (Public Domain) részét képezi.]

2010.01.31.

Ízületi hypermobilitás tünetegyüttes fizioterápiája és prevenciós stratégiái

A Marfan szindróma - az osteogenesis imperfecta és az Ehlers-Danlos szindróma mellett - az egyike azon tünetegyütteseknek, melyeket leggyakrabban társítanak az ízületi hypermobilitással. A tág határok között mozgatható ízületek a gyakori fájdalmon túl, az ízületi instabilitás miatt az ízületek fokozott sérülékenységével, s hosszútávon degeneratív elváltozásokkal is járhatnak. Ezen szövődmények hatékony megelőzését, enyhítését célzó fizioterápiás módszerekről tudhatunk meg többet Dr. Orosz Zsuszanna szakdolgozatából.
Ízületi hypermobilitás tünetegyüttes fizioterápiája és prevenciós stratégiái

2010.09.03.

Marfan szindrómában alkalmazható gerinctorna

A Marfan szindróma gyakori szövődménye a scoliosis és a hypo- illetve hyperkiphosis, mely fogalmak a gerincoszlop rendellenes oldalirányú görbületét és csökkent vagy túlzott hátrafelé mutató domborulatát jelölik. Az állapot súlyosbodása megelőzhető, illetve a fájdalom csökkenthető megefelelő tornagyakorlatok rendszeres végzésével.
Marfan szindrómában alkalmazható gerinctorna (doc) (ppt)


2010.04.07.