Újabb siker az SE TDK konferencián a pulmonológiai vizgálatok témájában

Újabb siker az SE TDK konferencián a pulmonológiai vizgálatok témájában

Idén ismét kiemelkedő eredményt ért el Kolonics-Farkas Abigél, hatodéves orvostanhallgató a Semmelweis Egyetem 2017. évi Tudományos Diákköri Konferenciáján a "Marfan-szindrómás betegek pulmonológiai állapotfelmérése" című előadásával. Szigorló orvos kollégánk Prof. Dr. Müller Veronika és Dr. Odler Balázs témavezetésével a TDK 1. díj és az Országos TDK konferencia jelölés mellett a Magyar Tüdőgyógyász Társaság különdíját is elnyerte előadásával.

Az alábbiakban Kolonics-Farkas Abigél beszámolóját olvashatják a TDK Konferencián bemutatott eredményekről:

Az 1996-ban felállított Gent-kritériumoknak - melyek a Marfan-szindróma diagnózisában segítenek -, részét képezik egyes tüdőgyógyászati eltérések (például a spontán kialakuló légmell), azonban ez idáig nagyobb betegcsoporton részletes pulmonológiai vizsgálat nem történt. Prof. Dr. Müller Veronika által vezetett kutatásunk során Dr. Kováts Zsuzsanna klinikai szakorvos és dr. Odler Balázs PhD hallgató segítségével arra kerestük a választ, hogy milyen gyakoriak a légzési tünetek (például nehézlégzés, köhögés vagy mellkasi fájdalom), és ezzel összefüggésben a légzésfunkciós eltérések Marfan-szindrómás betegekben. Fontos megismerni, hogy a súlyosabb szív- és érrendszeri tüneteket mutató, mellkasi műtétre szoruló, vagy korábban műtéten átesett betegek tüdőgyógyászati szempontból is több odafigyelést igényelnek-e nem műtött betegtársaiknál.

Korábbi eredményeink rámutattak, hogy Marfan-szindrómás betegekben nagy arányban található tüdőérintettség, és a tünetek (nehézlégzés, köpetürítés) gyakrabban jelentkeztek már mellkasi műtéten átesett betegekben. A légzésfunkció változása a már mellkasi műtéten átesettek körében rosszabb eredményt adott, illetve ezzel párhuzamosan az általános és légzés-specifikus életminőséget vizsgáló tesztek eredménye is rosszabb lett. Az eredmények alapján a mellkasi műtéten átesett Marfan-betegek esetében gyakrabban kell pulmonális tünetekkel és a légzésfunkció beszűkülésével számolni. A legújabb vizsgálataink szerint, megnövelt betegszám mellett, adataink alátámasztják a korábbi eredményeinket, miszerint a mellkasi műtéten átesett Marfan-betegek esetében gyakrabban kell pulmonális tünetekkel és a légzésfunkció beszűkülésével számolni.

Fontos, hogy több Marfan-szindrómában szenvedő betegnél igazoljuk, vagy kizárjuk a tüdő érintettségét, melyek nagy része időben felfedezve kezelhető, a tünetek csökkenthetők.


Kolonics-Farkas Abigél VI. éves orvostanhallgató
2017.03.29.